Kundberättelse

Digital Mechanics tog fram reservdelar som var bättre än originaldelarna åt Wavin 

När kugghjulen på en av Wavins maskiner sprack hörde Daniel Svanholm, underhållschef på Wavin, av sig till Martin Nordqvist på Digital Mechanics. Wavin hade lyckats hålla igång maskinen med hjälp av temporära egenlösningar i form av skruv och bult, men ville ha en lösning som håller i längden.

Före och efter

Daniel var sedan tidigare införstådd med fördelarna av 3D-printing inom mekanisk tillverkning.

-Jag kände till Digital Mechanics sedan tidigare och vet att de har en enorm kompetens inom 3D-printing och även inom konstruktionsområdet. Så jag hörde av mig och sa att ni kan nog ta fram en del som är bättre än original reservdelen.

-När jag kontaktade Martin fanns möjlighet att få reservdelarna redan nästa arbetsdag, men vi valde att få de levererade i ett senare skede eftersom maskinen fortfarande var igång.

 

Bättre och billigare än originaldelarna

Tidigare använde maskinen kugghjul i en plast som uppenbarligen kunde haft bättre hållfasthet. Digital Mechanics fick det trasiga kugghjulet och tog med hjälp av sin egen konstruktionsavdelning snabbt fram 3D-printade kugghjul i nylon som dessutom är förstärkta och har en bättre hållbarhet än originaldelarna. De nya kugghjulen ska permanent ersätta originaldelarna.

-Dessutom var de 3D-printade kugghjulen billigare än det hade varit att beställa reservdelar från originaltillverkaren.

 

Daniel tror på mer 3D-printing

-Under projektets gång har jag upplevt väldigt bra kontakt med Martin som även skött vidarekontakten med konstruktörerna.

Wavin har också anlitat Digital Mechanics för att ta fram en ytterligare kritisk reservdel till en kylvattenkopplingspunkt. Där originaldelen i aluminium tar lång tid att få fram och är väldigt dyr att beställa. Därför bad de Digital Mechanics ta fram en lösning i plast som kan hålla igång systemet en tid framöver i syfte att undvika stillestånd i en mycket hårt pressad tillverkning.

-Plastdelen blir som en hållbar tillfällig lösning, där vi ska utvärdera biten tidvis för att avgöra hur effektiv plastdelen är jämfört med aluminiumdelen.

-Tanken är att använda Digital Mechanics i fler lösningar framöver, eftersom 3D-printing erbjuder många fördelar jämfört med de traditionella tillverkningsmetoderna.

Att minimera ledtiden för permanenta eller tillfälliga reservdelar med målet att undvika stilleståndstid är ovärderligt och där levererar verkligen Digital Mechanics.

Om Wavin

Wavin hanterar några av världens största utmaningar: vattenförsörjning, sanitet, klimatbeständiga städer och effektivt byggande. Med fokus på vatten-och avloppsrör skapar Wavin sömlösa vattensystemlösningar för samhället.

Ladda ner som PDF

Fler kundcase