Om Digital Mechanics

Om oss

Ledande innovatör inom industriell 3D Printing

Digital Mechanics är en ledande innovatör inom industriell 3D Printing – ryggraden i vår verksamhet alltsedan starten 2005. Vi har en stark utvecklingsavdelning som levererar innovativa och kvalitativa lösningar till våra kunder med målbilden att öka våra kunders lönsamhet och effektivitet.


Storyn bakom Digital mechanics

Vi erbjuder


Snabb prototypframtagning

Vi erbjuder friformade detaljer med extremt hög ytfinish och detaljrikedom. Totalt har vi över 30 olika materialkombinationer – från gummilika till hårda material. Samtliga modeller kan levereras kompletta med den efterbearbetning du önskar – slipade, lackade, gängade eller med gänginsatser monterade.


Serietillverkning i plast och metall

Vill du komma ut på marknaden så fort som möjligt utan att behöva vänta på formverktyg? Med våra additiva tekniker för plast (FDM, MJF och PolyJet) eller Sintring-teknik i metall kan vi serietillverka detaljer. I vissa korta serier kan du till och med helt slopa formverktyg.


Metallgjutgods

Vi hjälper dig ta fram prototypgjutgods i bland annat Al-, Mg- och Zn-legeringar. Tekniken bygger på att en friformad master i vax och styren bakas in i gips för att sedan smältas ur. Detta är en mycket bra metod för att kvalitetssäkra ett gjutgods innan du beställer ett dyrt pressgjutet verktyg. En annan stor fördel är att vi kan gjuta i princip hur komplexa detaljer som helst utan kärnor.


Verktyg

Silikonverktyg eller stålverktyg? Det beror helt på dina krav. Vid silikonverktyg skapas först en friformad master med hög ytfinish som putsas beroende på kraven. Sedan gjuts mastern av i silikon som blir verktyget. Silikonverktyg, eller vakuumgjutning som det också kallas, är en kostnadseffektiv tillverkningsmetod av detaljer i serier upp till ca 25 enheter.


Våra erbjudanden

Kvalitet- och miljötänk​

Kvalitet och miljö

Vårt miljöarbete

Vi är måna om miljön och har därför genomfört ett omfattande miljöarbete utifrån ISO 14000 som omfattar hela företaget. Utifrån ett miljöperspektiv har vi skapat rutiner och handlingsplaner för hela vår produktion, från beställning av material till slutprodukt till kund. En del efterbearbetning som borttagning av stödmaterial, lackering etc. innefattar kemikalier som kräver speciell hantering av vår personal. Vårt miljöarbete pågår kontinuerligt.

Vårt kvalitetsarbete

Vår främsta framgångsfaktor är nöjda kunder. Vi måste hela tiden arbeta för att bli bättre. Därför gör vi ett omfattande kvalitetsarbete utifrån ISO 9001 så att vi kan kontrollera att vi arbetar rätt.


Läs mer

säkerhet

Höga krav på IT-säkerheten

Våra kunder ställer höga krav på hur vi hanterar deras filer och att vi har en säker datormiljö mot intrång. Det ställs även krav på att vi har en hög tillgänglighet i vår driftmiljö så att vi alltid kan nås när det är bråttom.

Därför har vi noggrant valt Invid som samarbetspartner för att uppfylla en bankklassad säkerhet som många av våra kunder kräver. För att möjliggöra detta så har vi en egen fiber från Invid till oss, vilket innebär att vi ligger bakom deras brandväggar. Invid har full kontroll på våra servrar, programvaror, skydd och att back-up utförs dagligen. Invids serverhall är även helt UPS-skyddad mot eventuella strömavbrott.

Om oss

Storyn bakom Digital Mechanics

Tre månader har blivit mer än 15 år

2004 möttes ägarna Anders och Fredrik i ett tekniskt projekt där det snabbt behövdes en prototyp – då föddes intresset för 3D-tekniken och dess möjligheter. På en större teknisk mässa såg de båda en 3D-skrivare från fabrikatet Stratasys FDM teknik. De började utforska marknaden och tog in priser och teknisk information. De insåg att det behövdes mer kunskap om hur de olika teknikerna fungerade. Priserna varierade också väldigt mycket och det var svårt att veta vilken teknik som var mest prisvärd för deras behov. Efter det första mötet insåg de båda att här finns det mycket som går att göra bättre för kunna erbjuda nya, intressanta tillverkningstekniker enklare till industriföretag.

Revolutionerande affärsmodell

Paret gjorde en grundlig analys med blivande kunder och kom fram till en ny affärsmodell med snabbhet, enkelhet och fokus på rätt kvalitet till rätt pris. Resultat blev en affärsmodell där röda tråden var att kunden fick ett pris per kubikcentimeter. Då kunde kunderna direkt se vad detaljen kostade i sin CAD-modell.

Tre månader har blivit mer än 15 år

1 september 2005 grundade de Digital Mechanics Sweden AB i Teknikbyn i Västerås. Vid start hade vi en FDM-maskin och kunde erbjuda våra kunder 3D-printade detaljer i ABS. Allt var mycket väl förberett och vi gick ut brett och provade vår nya affärsmodell. Vi bestämde oss för att ge företaget och den nya affärsidén 3 månader till att börja med för att se hur responsen blev.

Affärsmodellen fungerade!

Bemötandet som vi fick från marknaden var mycket positivt. Beviset för att vi tänkt rätt kom då vi presenterat affärsmodellen för ett stort globalt företag som ville skriva avtal direkt. Vår nya stora kund förstod att det blir mycket enklare när de kunde se priset i förväg vid inköp av 3D-printade detaljer. Kunden upplevde även bättre kontroll på hur mycket de köper för och få samma pris på exempelvis en detalj som justeras lite och sedan behöver printas igen. Våra tekniker på plats blev även deras bollplank vid framtagning av prototyper och småserier, något som var väldigt värdefullt.

Fler 3D-printers, fler material och tekniker gav fler möjligheter

Affärerna gick bättre än vad vi båda kunde hoppas på och vi såg direkt expansionsmöjligheter och en ljus framtid. Företaget flyttade ifrån teknikbyn till egna lokaler och inhandlade snart maskin nummer två; även det en FDM-printer. En månad senare investerade vi i en Polyjet-printer som gjorde att företaget kunde leverera ännu mer bredd och tillverka väldigt fina detaljer som var speciellt eftertraktade av designers.

Investeringstakten ökade sedan årligen. Nästa stora genombrott för en ny marknad var när företaget var en av de första att investera Polyjet-printer som kunde ta fram detaljer i både mjuka, hårda och flera material samtidigt. Detta var en helt ny teknik som befäste Digital Mechanics position på marknaden.

Expansionen fortsätter

Idag växer företaget fortfarande och har fler och fler stora kunder. Digital Mechanics har även kommit ut på export och vi börjar ses som en större aktör i internationella sammanhang. Vi har med vår bredd, tekniska kompetens och våra partners en fullt utvecklad one-stop-shop för tillverkning av komplexa detaljer i mer än 30 olika material.

Blogg

Läs våra senaste nyheter

Nyfiken på 3D-Printing
och vad vi kan erbjuda dig?

Vi är redo att förverkliga dina drömmar.


Beställ 3d-printing