Kundberättelse

Digital Mechanics accelererade Kantherms utvecklingsarbete med hjälp av 3D-printade prototyper

Kantherms TempSustain®-serie är regenerativa ventilationsaggregat som kan bibehålla inomhusklimatet med upp till 95% effektivitet. Deras aggregat arbetar med befintliga värme-och kylsystem för att skapa frisk luft till ett så bra pris som möjligt. Och när de sökte efter sätt att uppdatera och förbättra ventilationsaggregatet, vände de sig till Digital Mechanics.

Kantherms ventilationssystem är hållbara, prisvärda, har hög verkningsgrad och har sålts till närmare 25 000 nöjda kunder i Sverige och Norden, samt tillhandahållit det enda fungerande aggregatet på Antarktis. Men på Kantherm skedde väldigt lite utveckling eftersom systemen redan fungerade så bra.

Jörgen Caesar, VD på Kantherm, tillsammans med sin kollega Lennart Avesten, fann då förbättringsmöjligheter för spjällhuset som skulle kunna utvecklas för billigare produktion och enklare underhåll.

 

Tidigare sätt var inte effektiva, fick då tips om Digital Mechanics

-Vi började rita upp den nya lösningen och prova oss fram med olika material, berättar Jörgen. Kantherm vände sig till en firma som hjälpte dem ta fram 3D-printade prototyper, men efter att ha jobbat med dem i ett år hade de inte kommit dit de ville, samtidigt som priserna skenade i väg. De beslutade sig för att hitta en annan lösning. Det var då en bekant till Jörgen, som tidigare hade anlitat Digital Mechanics, gav Jörgen tipset att kontakta Digital Mechanics.

Jörgen fick då kontakt med konstruktören Dennis Alderstrand på Digital Mechanics som kunde hjälpa dem.

 

Fick prototyp för en femtedel av kostnaden

-Vi fick genast en mycket god kontakt med Dennis, som snabbt förstod vårt problem och kunde hjälpa oss ta fram nya ritningar och 3D-printa en ny prototyp. Allt till en bråkdel av vad det hade kostat att göra det hos vår ursprungliga firma, säger Jörgen.

Det började med att de åkte till Västerås där de tog ett möte med Digital Mechanics. De beskrev problemet och kunde visa upp en tidigare prototyp med felaktiga proportioner. Digital Mechanics tog fram nya ritningar, de bollade idéer och feedback, och sedan 3D-printades en korrekt prototyp. Priset landade på en femtedel av kostnaden som den förra firman krävde.

 

Tog fram serien med Digital Mechanics samarbetspartner

Tack vare sitt stora nätverk kunde även Digital Mechanics se till att produktionen av den första serien blev enligt Kantherms önskemål. Kantherm kunde på så sätt få en prisvärd och snabb lösning som accelererade deras utvecklingsarbete.

Nu är snart de första modellerna av de nya spjällhusen klara. Allt som återstår är ett par axeltappar som Dennis ska printa, sen ska de nya spjällhusen implementeras i ventilationsaggregaten.


Kommer anlita Digital Mechanics igen

Redan nu har Jörgen börjat titta på fler utvecklingsmöjligheter och konsulterat med Digital Mechanics. Bland annat vill de se om de kan effektivisera tillverkningsmetoden av plastlådan som håller aggregatets kretskort.

-Vi vill undersöka om vi kan producera plastlådan med kretskort på samma smidiga och prisvärda sätt som spjällhusen. Om det går kan vi få ner priset avsevärt, samt korta ner tillverkningsprocessen eftersom lådan skulle printas i sin helhet direkt.

Om Kantherm

Kantherm tillverkar energieffektiva ventilationssystem med värmeåtervinning för både privat och offentlig miljö. Deras ventilationssystem är hållbara, prisvärda, har hög verkningsgrad och har sålts till närmare 25 000 nöjda kunder i Sverige och Norden. Kantherm är det enda ventilationsaggregat som klarar extrema temperaturer och har tillhandahållit det enda fungerande aggregatet på Antarktis.

Ladda ner som PDF

Fler kundcase