Kundberättelse

SmartShake

Mikael Bergström tränade mycket och tyckte det var onödigt krångligt att ta med sig kosttillskott i påsar och burkar till jobbet, gymmet och ut på löprundan i skogen. Det borde gå att lösa på ett enklare sätt. Kanske en shaker med plats för både vätska och kosttillskott?

Mikael Bergström, grundare och ordförande SmartShake

– Det här var 2009, jag skissade i datorn hur en smart shaker skulle kunna se ut, så att man slapp ha med lösa kosttillskott i burkar och påsar, berättar Mikael Bergström, grundare och ordförande i SmartShake.

– Min tanke var att kosttillskotten skulle finnas i shakern, bara ha en sak att hålla reda på. Jag ville se hur designen jag gjort i datorn skulle fungera och kännas i verkligheten. Det är ju en avgörande skillnad på att se en produkt på en skärm och att ha den i handen.

– Digital Mechanics jobbade snabbt utifrån mina ritningar. 3D-utskrifter var rätt okänt 2009, de var tidigt ute med tekniken och hjälpte till med materialval och en del tekniska synpunkter för att prototypen skulle bli så lik mina ritningar som möjligt. Det tog dem bara några dagar att ta fram en prototyp. Det blev rätt direkt.

SmartShake består av sju olika delar, så det krävdes precision i utskrifterna för att delarna skulle passa ihop till en fungerande produkt. Efter några mindre justeringar kunde jag gå ut på marknaden, presentera idén och visa den fungerande SmartShake-prototypen.

– Min första målgrupp var företag som tillverkar eller distribuerar kosttillskott. Intresset var verkligen stort, så jag gick vidare till sporthandeln och en del dagligvarukedjor.

Idag 2016 finns SmartShake på Intersport och Stadium, i kedjor som ICA och Life, och i 90 länder runt om i världen. 3D-utskrifter spar mycket möda och pengar.

Med en printad prototyp i handen ser och känner man snabbt om allt fungerar som det är tänkt. Många företag köper egna billiga printers, men med Digital Mechanics printers får man en helt annan precision och hög upplösning även i små detaljer.

– Efter SmartShake har vi utvecklat fler idéer och produkter med Digital Mechanics. En prototyp med riktigt hög kvalitet är en nödvändighet innan man går vidare till masstillverkning, annars kan det bli både fel och dyrt.

” Vi fungerade som ett bollplank, hjälpte till med val av material och teknik, så att prototypen blev så lik slutprodukten som möjligt.”

Anders Sjöberg, Digital Mechanics

Ladda ner som PDF

Fler kundcase