Kundberättelse

Göteborgs stad i 3D

Hösten 2015 behövde Stadsbyggnadskontoret i Göteborg ta fram en fysisk modell som visar hur centrala staden kommer att bebyggas de närmaste tjugo åren. Premiärvisningen skulle ske på fastighetsmässan Mipim i Cannes i mars 2016.

David Kiss, projektansvarig Göteborgs Stadsbyggnadskontor

– Vi bestämde oss för en 3D-printad modell, istället för att göra den själva för hand, berättar David Kiss, projektansvarig på Stadsbyggnadskontoret.

Efter att ha haft kontakt med några tänkbara leverantörer valde vi Digital Mechanics i Västerås. Samarbetet har fungerat väldigt smidigt och bra. Vi mottog delvis ritningar och 3D modeller från arkitekter, och delvis har vi skapat många volymer själva, på hur de nya områdena skulle kunna se ut.

När vårt team av 3D specialister, geo- och datastrateger hade sammanställt och bearbetat materialet, lämnade vi över det till Digital Mechanics. De anpassade och förberedde allt för 3D-printning. Stora mängder material gick mellan oss och stämdes av i ett par månader, innan allt var klart för printning.

Modellen premiärvisades som planerat i Cannes, och visar hur centrala Göteborg ser ut nu, och de tre etapputbyggnader som planeras för år 2021, 2028 och 2035. Den befintliga stadsbilden är vit. De tre nya etapperna har varsin färg, så att man ser vad som kommer att byggas och i vilken etapp.

Byggnaderna är inte exakta i detalj, utan visar vilka utvecklingsmöjligheter som finns.

– Vi visar modellen i många sammanhang, för allmänheten och olika intressenter och investerare på mässor, berättar David.

Den är 2X2 meter, uppdelat i 64 plattor på 25X25 cm, vilket gör den lätt att packa upp och ner och frakta mellan olika mässor.

– Samarbetet med Digital Mechanics har fungerat väldigt bra. De är professionella, snabba, tillmötesgående och har verkligen levererat det vi efterfrågat, säger David.

Modellen togs fram under viss tidspress till mässan i Cannes, men den blev ändå helt korrekt. När modellen inte turnerar runt på olika evenemang, står den hos Stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Det är det första man ser när man kommer upp till kontoret.

– Intresset är väldigt stort, säger David. Många besökare blir stående rätt länge inför modellen och vill se hur Göteborg kommer att se ut om tjugo år, även om de kommer till oss i helt andra ärenden.

” Vi fungerade som ett bollplank, hjälpte till med val av material och teknik, så att prototypen blev så lik slutprodukten som möjligt.”

Anders Sjöberg, Digital Mechanics

 

Ladda ner som PDF

Fler kundcase