Produktionsstopp skapar kostsamma stillestånd med en backlogg som kan vara nästintill omöjlig att ta ikapp. När dessutom reservdelarna som behövs för att få igång maskinen igen inte tillverkas längre, blir det en jobbig situation. Man ställs inför valet att ta in en reparatör, skicka iväg maskinen på reparation eller köpa en helt ny maskin. Att köpa en helt ny maskin enbart på grund av att reservdelen inte går att få tag på är både enormt kostsamt och onödigt. En snabb och kostnadseffektiv lösning på problemet kan vara att istället 3D-printa reservdelarna som behövs.

 

När du 3D-printar en reservdel kan du antingen få en tillfällig lösning som kan hålla produktionen igång tills du lyckas få tag på den rätta reservdelen, eller så kan du 3D-printa en permanent lösning. I exempelvis automatiserade flöden, där originaldelarna ofta är gjorda av stål, medför 3D-printade delar i plast även att maskinen blir lättare och motorerna håller längre.

 

Digital Mechanics kan med sin expertis ta fram en reservdel utifrån de förutsättningar som finns.

Vid äldre maskiner finns ofta endast 2D-ritningar att gå efter, eller i värsta fall inte några ritningar alls. Genom att skicka reservdelen till Digital Mechanics kan vi snabbt göra en ritning av den existerande reservdelen och printa en ny del som du kan ha i bruk efter endast några dagar.

 

Digital Mechanics tar fram era reservdelar och kan även förbättra och optimera reservdelen utifrån era behov. Med 3D-printade reservdelar kan du snabbt få igång produktionen igen till en bråkdel av priset om du skulle köpa in en ny maskin.

Webinar: Få dina investeringar att hålla längre med 3D-printade reservdelar

I webinaret går vi igenom:

  • Varför de nuvarande lösningarna inte är effektiva/hållbara
  • Olika sätt att 3D-printa reservdelar
  • Fördelarna med 3D-printade reservdelar
  • Hur man kan ta fram en reservdel utan originalritning
porträtt_martin

Med Martin Nordqvist,
Försäljningschef på Digital Mechanics

Kundberättelse: Digital Mechanics tog fram reservdelar som var bättre än originaldelarna

När kugghjulen på en av Wavins maskiner sprack hörde Daniel Svanholm, underhållschef på Wavin, av sig till Martin Nordqvist på Digital MechanicsWavin hade lyckats hålla igång maskinen med hjälp av temporära egenlösningar i form av skruv och bult, men ville ha en lösning som håller i längden.  

Förläng livet på äldre maskiner och utrustning

Det kommer oundvikligen komma en dag då delarna i din gamla trogna maskin börjar ge efter. När det kommer till maskiner med lång livslängd, är det troligt att reservdelen du behöver inte längre tillverkas eller är näst intill omöjlig att få tag på.

Tack vare dagens teknik och avancerade 3D-printers kan man nu skriva ut reservdelar i komplexa former och geometrier i flera olika material.

3D-Printing – Tänk på det här innan du köper en 3D-printer

3D-printing används idag flitigt inom produktionsutveckling på grund av de fördelar som kommer med att kunna skriva ut sina egna bitar. Man kan direktproducera detaljer som maskindelar, komponenter, prototyper och olika konsumentprodukter. Tekniken utvecklas ständigt, och allt fler företag och industrier använder sig av 3D-printing för att effektivisera sin produktion.

porträtt_martin

Boka ett möte med en av våra experter!

Hitta en tid som passar dig så hörs vi!